Перейти к содержимому

ОБЛЕНЕРГО: «УС%УСЯ, АЛЕ НЕ ПОКОРЮСЯ», або про неправомірну вимогу для підприємця про встановлення лічильника в ТП

Чомусь тільки ця народна творчість приходить у голову, коли згадуєш «наїзд» енергетиків на одного з підприємців Миколаївської області.

Напередодні новорічних свят представники постачальника електроенергії прибули за адресою здійснення підприємницької діяльності одного з власників магазину та перенесли встановлений на зовнішній стіні будівлі розрахунковий засіб обліку у приміщення розміщеної неподалік ЗТП, яка перебуває на балансі обленерго.

Все б нічого, але підприємець користувався електроенергією на підставі договору з обленерго, укладенню якого передувало виконання наданих ним технічних умов та проектних рішень, відповідно до яких лічильник було облаштовано ззовні будівлі магазину.

Крім того, відповідно до графіку зняття показів засобів обліку електричної енергії, що є додатком до договору, бізнесмен мав щомісячно 25 числа знімати покази засобу обліку і в цей же день повідомляти їх постачальнику за допомогою інтернет-сервісу та самостійно формувати рахунок на оплату. Також, відповідно до договору, він має право контролювати правильність знімання показів засобів обліку та оформлення платіжних документів постачальником.

Таким чином, перенесення лічильника до закритого приміщення ЗТП окрім порушення умов договору та проектних рішень також позбавило споживача права контролю за своїм споживанням та його регулюванням, а для нього це важливо, оскільки магазин продуктовий і містить велику кількість холодильного обладнання.

Письмове звернення до постачальника електроенергії з посиланням на порушені вимоги нормативних документів на ринку електроенергії не дало сенсу, оскільки «фахівці» Миколаївобленерго трактують їх на свій лад і навіть наважилися дати письмову відповідь з перекрученими формулюваннями їх унормованих приписів, підписану цілим генеральним директором обленерго. Думаєте Кодекс комерційного обліку, Правила улаштування електроустановок, Правила технічної експлуатації споживачів, Правила роздрібного ринку електричної енергії виписані таким чином, що допускають неоднозначне трактування вимог, що обленерго в односторонньому порядку змінює умови договору, не вносячи зміни в проект електрозабезпечення об’єкту? Звичайно ні, їм добре відомо, що їхні дії щодо самовільного, без узгодження зі споживачем, як стороною договору, дій щодо зміни межі балансової належності електромереж споживача, яка має визначатися за взаємною згодою сторін, є неправомірними. Також їм добре було відомо, що лічильник має бути встановлений у місці, яке визначене проектом електрозабезпечення об’єкта споживача. При цьому місце встановлення лічильника може бути змінено лише після внесення за взаємною згодою споживача та енергопостачальника, відповідних змін до проекту.

Довелося звернутися зі скаргою до  Регулятора, який зобов’язав обленерго у двотижневий термін привести свої дії у відповідність до вимог чинного законодавства, про що доповісти йому письмово.

Питається, ну от нащо було так «рогатитися» зі споживачем? Якщо запідозрили його у розкраданні електроенергії – доведіть це, складіть акт про порушення, обчисліть свої збитки за ним, а виходячи з пропускної здатності електромережі, сума за актом сягнула б тисяч 300 гривень, з яких ще й премію отримали б. Так ні, щось їм привиділося напередодні Різдва і вирішили вони колективно довести споживачу, що вони правіші ніж законодавець. І головне жодного з їх менеджерів не відвідало розуміння психічної ненормальності своєї поведінки, якогось міксу казуїстики і цинізму. Таки дається в знаки кадровий голод у країні.

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*