Перейти к содержимому

Як мешканці Миколаєва обленерго гроші повертало

Цією заміткою хочеться застерегти всіх споживачів електроенергії від шахрайських дій енергетиків, які у гонитві за премією та виконанням плану втрачають людяність та совість.

У квітні цього року до нас звернулася мешканка Миколаєва, якій за складеним актом про порушення місцеве обленерго нарахувало 13 тис. грн. Жінка  була спантеличена і розгублена, адже, по-перше,  ніякої вини за собою не відчувала, а по-друге, була деморалізована відвертою зневагою осіб, які розглядали акт. Але по порядку.

Мешкає вона зі своєю старенькою мамою у квартирі багатоповерхівки, в коридорі якої встановлено лічильник. Мамі вже 86 років і це вона відкрила двері та впустила «трьох вершників апокаліпсису» до свого помешкання у відсутність доньки, які зайшли під приводом заміни лічильника. Виглядали вони звичайно — дві вже не молоді жінки і молодий парубок. Бабуся, наївна душа, всіляко сприяла перевірці, запросила одну тітоньку контролерку до кухні, щоб тій було зручніше писати за столом, а не на коліні у коридорі, запропонувала чаю та залишилася біля неї  допоки ще одна жінка і хлопчина вовтузилися з лічильником у коридорі. Коли бабуся проходила повз хлопця, він їй тихенько прошепотів: — Нічого не підписуйте, на що вона з почуттям ображеної гідності з апломбом відповіла йому:- У НАС ВСЁ В ПОРЯДКЕ!МЫ ПЛАТИМ!  Знала б бабця до чого призведе її патріархальне радянське виховання і стареча довірливість… З її слів, відбувалася писанина близько години і коли вона закривала за контролерами двері, то помітила, що один з них тримав знятий не загорнутий лічильник у руці.  Ввечері прийшла з роботи донька, і стара, як мале дитя, з радістю повідала, що їм, мовляв, замінили лічильник на новий та ще й написали купу паперів, які вона старанно підписала. Донька почала передивлятися  заповнені бланки і поміж Актом про пломбування та Актом технічної перевірки вузла обліку виявила Акт про порушення, в якому дослівно було написано наступне: «Выявление действий потребителя, фиксация индикатором влияния постоянного магнитного поля, что привело к изменению показаний прибора учета. Нарушение п. 5.5.5 ПРРЭЭ».  Людською мовою це спрацювання магнітної пломби на лічильнику, яка являє собою наліпку з пластиковим куполом, під яким у спеціальному порядку (в основному це три крапки, або дві смужки) розташована суспензія рідкоземельних елементів, що розсипається під дією впливу на лічильник магніту, який недобросовісні споживачі застосовують з метою  зупинки лічильника. Також звернула увагу на те, що у акті про порушення було вказано, що знятий лічильник загорнуто у пакет та опломбовано, що заперечувала бабця, яка наполягала, що контролер тримав у руці «голий» лічильник.

Втім, не відчуваючи за собою ніякої провини, адже справно платять за спожиту електрику  і до лічильника не торкаються, бо бояться електроструму як чорт ладану, жінки пішли у зазначену в акті дату на комісію з його розгляду у сподіваннях, що це якась прикра помилка і зараз все з’ясується. Але тут їх підстерігала несподіванка – виявилося, що акт уже розглянули без їхньої присутності, впевнені панянки з кабінету видали рахунок на 13200 грн і веліли сплатити його до зазначеної дати, бо у іншому випадку відключать електрику у квартирі і передадуть справу до суду  для примусового стягнення  суми за актом, яка буде збільшена на величину судових витрат. У рішенні суду на користь обленерго зухвалі феї із кабінету не мали жодних сумнівів. Коли перелякані жінки почали наполягати, що не винні, не втручалися у роботу лічильника і вимагати проведення експертизи, їм зачитали якесь рішення суду, що у разі спрацювання індикаторів впливу магнітного поля експертиза не проводиться, але якщо вони так вже наполягають, то можуть звернутися до НДЕКЦ МВС задля проведення експертизи за 8 тис.грн. Ну а щодо того, що знятий лічильник покинув квартиру не загорнутий у опломбований пакет, то їм порадили ще довести це у суді. Пішли жінки до НДЕКЦ, але цей центр експертизу на предмет впливу на лічильник магнітом не проводить.

Ось на цьому етапі донька довірливої бабці і звернулася до нас. Переглянувши сам акт про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії та проаналізувавши стан особового рахунку у електронному кабінеті, ми дійшли висновку, що розрахунок за актом завищений у декілька разів. Доводити, що споживач не чинив ніяких дій щодо лічильника, в результаті чого і спрацював індикатор на ньому, сенсу не було, оскільки дійсно є рішення Верховного суду, за яким у разі виявлення випадків фіксації індикаторами впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів експертиза приладу обліку електричної енергії не проводиться, а тому така фіксація є фактом безумовного підтвердження інших дій споживача, які призвели до зміни показів приладу обліку. Між тим комісія обленерго неправильно вибрала дату, з якої слід проводити розрахунок, та застосовану у розрахунку величину силу струму, що збільшувало розрахунок за актом на 10 тис.грн.

В порядку досудового врегулювання спору ми підготували листи до контролюючих діяльність обленерго органів, які зобов’язали його привести свої дії щодо розрахунку за актом про порушення ПРРЕЕ у відповідність до вимог нормативних документів. Між тим, обленерго не погодилося з таким примусом і зменшило суму лише вдвоє при проведенні повторного засідання комісії, не видавши споживачу на руки протокол засідання комісії, який за процедурою розгляду актів про порушення мають вручити відразу після проведення засідання. Проте ми наполягали, що розрахунок все ще невірний і є завищеним. Після цього наші героїні записалися на особистий прийом до генерального директора обленерго, який пристав на позиції своїх підлеглих і відмовився розрахувати акт правильно. Втім ще одна скарга і попередження Регулятора про проведення позачергової перевірки всього товариства зменшила запал керівництва і воно таки розрахувало акт на 3 тис.грн і повернуло надмірно сплачені кошти споживачу. Упереджуючи питання читачів, що за кошти повертало обленерго, поясню, що ми порадили заплатити розраховану суму і продовжити боротьбу задля уникнення відключення і можливої судової тяганини. Ну а на днях зателефонувала наша клієнтка і повідомила, що її запросили до обленерго для написання заяви, в якій вона повідомила номер банківської карти для повернення коштів.

Який висновок з цього тексту має зробити читач? Якщо ви вже вирішили впустити до своєї оселі якихось перевіряючих, хоча ст. 30 Конституції України гарантує громадянам недоторканість житла і ви законно можете відмовити у проведенні перевірки, — знімайте всю перевірку на відео телефону, не залишайте перевіряючих самих біля об’єкту перевірки, бо тоді не доведете, що це не ви приставили магніт до лічильника, в результаті чого спрацював індикатор, або магічним чином зникли або пошкодилися пломби на лічильнику. Ці маніпуляції можна зробити за той час, поки Вас пошлють шукати договір чи ще щось. Запросіть взяти участь у перевірці хоч когось мало мальски обізнаного в електротехніці, якщо самі не маєте таких знань, щоб контролери не написали у акті про самовільні підключення, яких не було. Пам’ятайте, що порушення Вам мають ПРОДЕМОНСТРУВАТИ, хоча якщо ви не маєте спеціальних знань, а перевіряючі совісті, натомість обдаровані акторськими здібностями, то будьте впевнені — Вам продемонструють і неіснуюче порушення. І наостанок  — читайте те, що підписуєте, а якщо маєте сумніви то нічого не підписуйте, бо поставивши підпис ви погоджуєтеся із заактованою подією. Вам можуть запропонувати поставити підпис на доказ отримання папірця – маєте сумнів то можете відмовлятися під приводом своєї необізнаності у електротехніці. І перекажіть старим родичам перевіряти все перед тим як будь що підписувати, старі люди довірливі, а підписувати не читаючи всякий непотріб, як показує практика, страшено люблять, як і спілкуватися з різного роду контролерами. Будьте пильними, не порушуйте умов договорів і вивчайте свої права, щоб не стати жертвою недобросовісності і шахрайства.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*