Перейти к содержимому

РІЗДВ’ЯНІ ЗУСТРІЧІ АБО ЗНОВУ ПРО НЕОБАЧНИЙ ПІДПИС

Під час різдвяних свят у приватний будинок мешканця одного із обласних центрів завітала команда перевіряючих з обленерго. Під приводом, що лічильник недообліковує кіловати, його замінили. Пломби на ньому були не порушені, споживач не втручався у його роботу, а тому під час перевірки не нервувався, а всіляко сприяв – приніс стілець, пригостив цукерками, пожартували на тему новорічного застілля і, звісно, вже як водиться, підписав всі надані йому папери. Тут варто зазначити, що наш споживач внаслідок травми є інвалідом по зору і слуху і «вершникам апокаліпсису» навіть не прийшлось занадто присипляли його пильність – просто сказали розписатися і прийти з питання лічильника до їхньої контори в найближчі дні.

Це до нас звернувся ще один побутовий споживач, якого ошукали представники обленерго, скориставшись його необізнаністю. Описуємо випадок, адже він типовий у половині звернень.

В конторі обленерго до нього прийшло відчуття, що чортівня на хуторі біля Диканьки, то є дитяча казка про добру фею – нарахували без малого 40 тисяч гривень штрафу за встановлення у лічильник пристрою, що занижує його покази, а на його боязке зауваження, що на лічильнику не порушені пломби, ткнули пальцем у табличку на третій сторінці акту, де стан пломб був зазначений як «фальсифіковані». Споживач заїкнувся про експертизу, але бойова Солоха, що верховодила у комісії, озвучила її вартість – 10 тисяч гривень і ти нічого не доведеш. Нагадаємо, що споживач інвалід і живе на пенсію. Побачивши, що споживач від страху і уяви ледь живий і нічого не тямить, Солоха улесливо підсунула на підпис договір, за яким він зобов’язувався двома платежами погасити штраф по акту обленерго. Ну і як водиться настращала, що відключить світло, коли своєчасно не побачить оплату.

Ну а тепер перейдемо до розділу «ИЗВЛЕЧЕННЫЕ УРОКИ» і розберемо помилки споживача.

По-перше, наш герой піддався на дружнє базікання, втратив пильність, а від того не докумекав, що мета контролера під час технічної перевірки – скласти акт про порушення, вказавши саме дороговартісне із них, адже особи, що складають акти, отримують грошову винагороду у відсотках від суми штрафу. І щоб збити запальний меркантильний настрій всіляких перевіряючих, варто створити несприятливі для них умови- заважати, ставити питання, спорити, знімати відео перевірки тощо. Відео особливо дисциплінує.

По-друге, споживач не читав, що підписував, а варто було взяти лупу і все добре перечитати, а у разі незгоди написати, що не згоден з вказаним порушенням. Підпис без зауважень у акті та протоколі його розгляду дає можливість обленерго провести нарахування за актом без проведення експертизи лічильника.

По-третє, споживач дозволив себе залякати і знову наставив своїх підписів у протоколі засідання комісії, яка приговорила його до 40-тисячного штрафу, і у договорі реструктуризації боргу за актом. А варто було знову таки не погоджуватися, оскільки підписання договору реструктуризації тягне за собою відключення у разі прострочення терміну, тоді як за новими Правилами роздрібного ринку електроенергії відключення за актом про порушення можливе лише у разі невиконання споживачем рішення суду на користь обленерго.

Ось так необізнаність і довірливість жартує з нами злі жарти.

Вже вкотре ми на сторінках цього сайту застерігаємо наших читачів від необачних дій при проведенні перевірок роботи електролічильників представниками обленерго, зокрема від підпису у складеному стосовно споживача акті про порушення, коли споживач не причетний до зазначеного порушення.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*