Перейти к содержимому

Акт про порушення ПРРЕЕ за ніби то самовільне підключення освітлення під’їздів. Самовільне підключення — акт ПРРЕЕ?

Самовільне підключення — акт ПРРЕЕ? З нашої практики, якщо складають Акт про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії  – ПРРЕЕ  стосовно житлово- експлуатаційної організації,  треба бути уважним і ось чому:

У більшості випадків освітлення під’їздів, підвалів і прибудинкової території багатоповерхових будинків монтувалося ще часів  будівництва самих будинків. З огляду на те, що основу житлового фонду в Україні складають  будинки, побудовані за часів розвинутого соціалізму, внутрішня проводка у них невеликого перерізу, а відтак і договірна потужність на освітлення в основному є на рівні 2 кВт.
Отже, у разі складання Акту про порушення ПРРЕЕ саме за самовільне підключення до освітлювальних мереж, треба, по-перше, визначитися що таке підключення.

Згідно ПРРЕЕ, підключення — виконання операцій комутації в місцях контактних з’єднань з метою подачі напруги на електроустановку.
У випадку, який ми виносимо на загал, договірна потужність була на рівні 1.8 кВт, а система освітлення працює з часів будівництва будинку, тобто більше 40 років. Представниками обленерго було складено Акт про порушення начебто за самовільне підключення до освітлювальних мереж будинку.

Якщо споживач  не отримав письмового повідомлення про час та дату засідання комісії з розгляду Актів про порушення ПРРЕЕ, це є порушення п.8.2.6. ПРРЕЕ та підставою скасування протоколів.
Просимо звернути увагу, що розрахунки можуть бути здійснені або за перерізом проводу:  
P     = I • U         • cos(фі)
де I — сила струму, визначена виходячи з найменшої поперечної площі   перерізу   проводів  (кабелів),  що  використані  у  схемі самовільного  підключення  до  мережі,  та  допустимого  тривалого струму,  який  може  ними  протікати  згідно  з  главою 1.3 Правил улаштування електроустановок (далі — ПУЕ), А.

Або акт про порушення ПРРЕЕ з формулюванням «самовільне підключення» розглядається за згодою сторін, де сила струму може бути визначена виходячи із сили струму навантаження  електроустановки  при  підключенні  усіх наявних  струмоприймачів  на  максимальну  потужність  на підставі показів відповідних засобів  вимірювальної  техніки,  повірених  у терміни, передбачені законодавством у сфері метрології.
Оскільки електроустановка за договором з дозволеною потужністю 1,8 кВт це освітлення під’їздів, яке не змінювалось,  під час складання Акту мали провести виміри  за згодою сторін, втім, це не було зроблено, як і не було повідомлено про час розгляду Акту , а відтак це дало  змогу  скасувати протоколи з розгляду актів як такі, що не відповідають вимогам п.8.2.6. ПРРЕЕ в частині обов’язкового повідомлення споживача про час та місце проведення комісії.

Якщо є питання — звертайтеся до нас!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*