Перейти к содержимому

Як відключали електроенергію по акту ПРРЕЕ

Дуракам закон не писан, если писан – то не читан,
если читан – то не понят, если понят – то не так ()

Ділимося з нашими читачами ще однією нещодавньою, але знаковою історією із практики.
Минулоріч звернувся до нас миколаївець, стосовно якого представники місцевого обленерго склали акт про порушення ПРРЕЕ, оцінивши його у 50 тис.гивень. Ситуація щодо його вини у вказаному порушенні в акті доволі неоднозначна, але ми взялися допомогти, оскільки шанс був, хоч і доволі примарний.
Суд першої інстанції нами було виграно, який, як водиться, обленерго оскаржило. Коли настав час розгляду апеляційної скарги, країна поринула у карантин і справа розглядалася уже без участі сторін.
Апеляційний суд не взяв до уваги переконливі докази, викладені нами у запереченні на апеляційну скаргу, а став на сторону припущень обленерго та задовольнив його скаргу.
Оскаржувати несправедливе рішення у касаційному порядку клієнт відмовився, оскільки перебував у скрутному фінансовому становищі і не мав коштів навіть на сплату судового збору.
Оскільки рішення апеляції вступає в силу в залі суду, він був попереджений, що обленерго найближчим часом може надіслати йому повідомлення про відключення, хоча на період карантину і діє заборона на припинення надання комунальних послуг, до яких належить постачання з розподілом електричної енергії, а тому порадили взяти довідки на роботі про розмір заробітної плати та якнайшвидше укласти з ОСР договір реструктуризації заборгованості за актом про порушення, підтвердженої у судовому порядку.
Втім, як ми і передбачали, незважаючи на заборону здійснювати відключення за заборгованість на період дії карантину, ОСР надіслав повідомлення про відключення.
Якраз під кінець сплину часу на оплату, вказаного у попередженні, бухгалтерія організації, де працює герой історії, надала довідку про розмір його зарплатні, яка є мінімальною, з якою він звернувся до ОСР з проханням укласти договір реструктуризації заборгованості за актом про порушення.
Йому відмовили під надуманим приводом, що заборгованість, підтверджена рішенням суду, має інший характер, ніж не підтверджена судом, і повинна бути сплачена у повному обсязі.
50 тисяч гривень у громадянина не було, часу звертатися до суду з проханням розстрочки рішення також, тому ми порадили викликати поліцію у разі, якщо обленерго таки приїде відключати, оскільки на той час діяла заборона на відключення.
Обленерго таки приїхало відключати, поліція була викликана, але йолопи у формі на красивому авто навіть не наважилися погуглити закон, а тому допустили відключення і демонтаж лічильника.
Втім перед цим ОСР (обленерго) звернулося до ДВС із заявою про примусове виконання рішення суду і на момент відключення дане рішення вже виконувалося, про що було надано постанову про відкриття виконавчого провадження і докази оплати першого внеску, але обленергівці були невблаганні, як діарея, і таки відключили свого споживача та демонтували лічильник.
Далі було письмове звернення на їм’я нового генерального директора Миколаївобленерго, в якому ми намагалися довести, що від підтвердження судом характер заборгованості не міняється, тим паче сума за актом про порушення є нічим іншим, як вартістю електроенергії, не облікованої лічильником, а відтак має бути реструктуризована, як і поточна заборгованість, але обленерго відмахалося висмоктаним з пальця трактуванням, що борг по акту не є боргом за житлово-комунальну послугу, а споживач навіть отримав 2 листи на 3-х аркушах кожний за підписом комерційного директора обленерго (шеф енергозбуту, що має вплив в обленерго, як Гришка Распутін при царському дворі), які допускали вільну (читай власну) трактовку законодавства посадовими особами ОСР.
Однак звернення до контролюючих діяльність обленерго органів та отримання письмової відповіді остудили пил гарячкуватих молодиків, що трудяться на ниві благополуччя олігарха, оскільки містила припис і роз’яснення, що рішення суду може виконуватися як у добровільному, так і у примусовому порядку, що є аналогічним за економічним результатом, а тому, у разі стягнення зі споживача боргу по акту про порушення державною виконавчою службою, у ОСР немає підстав обмежувати електропостачання такому споживачу та воно має бути відновлено за рахунок ОСР. Ну і вже, як водиться, про стан врегулювання спірного питання АТ «Миколаївобленерго» має повідомити у двотижневий термін, інакше перевірка і штраф.
Як говориться у відомій російській приказці «дуракам закон не писан, если писан – то не читан, если читан – то не понят, если понят – то не так».

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*