Перейти к содержимому

Если Ваш квартирный счётчик в щитовой на этаже…

Цією інформацією ми хочемо застерегти побутових споживачів електроенергії, які проживають у багатоповерхівках та лічильники яких розташовані на сходових майданчиках.

Так, відповідно до відповідно до п. 11 Правил користування електричною енергією для населення, відповідальність за збереження поквартирних приладів обліку, встановлених на сходових щитових, та пломб на них несе власник будинку або організація, у віданні якої перебуває будинок (тобто житлово-експлуатаційні організації або ОСББ).

Проте у разі зміни лічильника енергопостачальною організацією її представники запропонують Вам підписати акт про заміну лічильника або документ з іншою назвою, у якому буде зазначено інформацію про знятий та встановлений лічильники.

ЯКЩО АКТ ПРО ЗБЕРЕЖЕННЯ ПІДПИСАТИ ТО ВИ БЕРЕТЕ НА СЕБЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ!

Справа у тому, що у даному документі, або у акті про пломбування, який складається разом з актом про заміну лічильника, буде мілким шрифтом вказано, що споживач приймає на відповідальне збереження лічильник та/або пломби на ньому. Таким чином, у разі якщо зловмисники, або представники енергопостачальника, що матимуть на меті зловжити своїм становищем та пошкодити пломби або лічильник, чи змінити схему підключення лічильника, для подальшого виставлення Вам рахунку на декілька тисяч гривень за порушення, яке вони тут же виявлять і подзвонять у Ваші двері, щоб повідомити Вас про це, Ви будете нести відповідальність за їхні злочинні дії, так як прийняли на відповідальне збереження лічильник з пломбами.

Дане підтверджується судовою практикою з аналогічних спорів, коли мешканці будинку необачно поставили свій підпис на акті про заміну лічильника, взявши на себе відповідальність за його збереження і пломб на ньому, а коли через деякий час з енергопостачальником виник спір щодо неправильного підключення лічильника, що спричиняє споживання електроенергії поза лічильником, суди стали на сторону енергопостачальника, тоді як споживач не мав відношення до того, що відбувається у щитовій на сходовому майданчику і за всі невідповідності згідно правил має нести відповідальність ЖЕО, як власник будинку, з яким, як показує практика, документи на прийняття на відповідальне збереження приладів обліку та пломб на них енергопостачальником не складаються. Так що будьте обачні, шановні мешканці багатоповерхівок, коли ставите свій підпис на документах енргопостачальника!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*