Перейти к содержимому

При знятті показань лічильника вони помічають напис «ERROR RADIO»

На сторінках цього сайту ми описуємо нетипові випадки зі своєї практики, що трапилися зі споживачами електроенергії, які звернулися до нас по допомогу, оскільки самі не змогли «знайти правду» у обленерго.

Де трапилася ця історія зазначати не будемо, так як вона ще не закінчилася і ми поки не отримали відповіді на свої звернення, в тому числі і від обленерго.

Отже історія. Наприкінці минулого року молода сім’я належним чином збільшила у своїй оселі договірну електричну потужність- звернулася до місцевого РЕМ, замовила проектну документацію, оплатила виконання технічних умов, які передбачали окрім заміни вводу до будинку і встановлення електронного лічильника.

Коли електромонтер РЕМ прийшов встановлювати лічильник, то запросив за свої послуги 200 грн. Господиня показала йому квитанцію про оплату вартості послуг з встановлення лічильника в  сумі 170 грн та за обладнання вузла обліку 220 грн, які вона сплатила в касі РЕМ. Тоді цей «підприємець» попросив віддати йому трьох метровий залишок кабелю, що лишився після переобладнання вводу, на що отримав відмову вже від господаря, який зазначив, що по-перше, він за нього платив гроші, а по-друге, має намір перетягнути кабель у щитовій в гаражі. Піймавши облизня, монтер пішов, однак було видно, що він образився.

У господарів була велика переплата за показами попереднього лічильника, тому вони два місяці не підходили до нього, контролер також не приходив на протязі цих двох місяців. І от наприкінці січня при знятті показань лічильника вони помічають напис «ERROR RADIO» на його електронному табло. Телефонують до РЕМ, а через деякий час спостерігають у своєму Особистому кабінеті на офіційному сайті електропостачальника ознаку про подання заявки на заміну лічильника, датовану днем звернення.

 Пройшло 82 дні, протягом яких господарі оплачувати спожиті кіловати за показаннями лічильника, що справно працював, напис на його панелі продовжував світитися, а контролери щомісяця фіксували його показання.

Нарешті у квітні приїхала бригада РЕМ, замінили лічильник та написали акт про порушення споживачем Правил користування електричною енергією для населення (ПКЕЕн), вказавши у ньому (дослівно): «Порушення п.48 ПКЕЕн, згідно п.3.13 Методики — виявлені явні ознаки втручання в параметри розрахункового засобу обліку з метою зміни його показів – вплив на лічильник електричної енергії радіочастотним випромінюванням радіоелектронного засобу, внаслідок чого спожита електроенергія недовраховується. Порушення зафіксовано вбудованим індикатором впливу радіочастотного випромінювання, на рідкокристалічному екрані електролічильника висвічується «ERROR RADIO».

Через 7 місяців відбулося засідання комісії РЕМ з розгляду  зазначеного Акту про порушення, яка своїм протокольним рішенням визнала акт правомірним та визначила обсяг і вартість необлікованої електричної енергії та суму начебто завданих споживачем збитків внаслідок порушення ним вже не ПКЕЕн, як вказано у Акті про порушення, а ПРРЕЕ (нові Правила роздрібного ринку електроенергії, на заміну втратившим силу ПКЕЕн), які склали  майже 10 тис. грн. Вмотивувала своє рішення комісія Актом обстеження лічильника підприємством виробником, складеного у серпні місяці.

Так, керівництво РЕМ через 4 місяці після складання Акту про порушення звернулося до виробника знятого у споживача приладу обліку з метою підтвердження стороннього впливу на його роботу. Комісія заводу виробника провела обстеження лічильника та встановила, що пломби на ньому є неушкодженими, а сам він не розкривався, однак згідно електронного журналу подій лічильника 26.11.2017 зафіксовано спрацювання датчика електромагнітного випромінювання у кількості 1-го разу на протязі 0:01:00 год з 14:36:12 год до 14:37:12 год, тобто на протязі однієї хвилини.

Також у своєму Акті обстеження лічильника підприємство-виробник зазначило, що  не має державної акредитації на здійснення експертної діяльності та надання експертних висновків і задля їх отримання запропонувала звернутися до відповідних експертних установ, які мають державну акредитацію.

І тут господарі реагують на дату 26.11.2017. Це дата ювілею їхнього родича, на яку вони всією сім’єю їздили до іншого міста. Тобто вдома нікого не було, а доступ до лічильника є відкритим. А з огляду на те, що господиня є продавчинею у сільському магазині, її відсутність стає відразу помітною.

Детально описувати пункти яких нормативних документів було порушено електропостачальником при розгляді Акту про порушення ми не будемо, зазначимо лише, що порушено вимоги ПКЕЕн щодо проведення експертизи, яка має проводитися акредитованою державою експертною установою, а не заводом виробником лічильника, порушено строки зняття і направлення лічильника на експертизу, порушені строки розгляду Акту, а також вимоги відповідної Методики щодо  періоду обчислення збитків. Також електропостачальник під час укладання договору завбачливо не надав споживачу додаток №2 до нього, де зазначена межа розподілу мереж. А ознаками права власності мереж і визначається правомірність нарахування за актами про порушення. Між тим,  якщо вже комісія прийняла до уваги результати огляду лічильника його виробником, де написано про спрацювання датчика на протязі 1 хвилини, то чому не визначити збитки ну якщо вже не за хвилину, то хоч за день? Бо тоді розрахунок цих збитків буде становити всього 200 грн., а не 10 000 грн. Так і хочеться перекласти вину за появу напису на табло лічильника на монтера, що його встановлював, який міг у день відсутності господарів вплинути своїм пристроєм на лічильник, одначе за руку його не впіймали.  Але чому керівництво РЕМ не звернулося до спеціалізованої лабораторії і під час розгляду акту порушило всі вимоги, які тільки можна? Чи не забагато збігів, як Ви вважаєте?

Інколи електроніка починає «глючити», а потім продовжує працювати як ні в чому не бувало. Тобто, тимчасово знижується якість або втрачається одна із функцій з подальшим її самовідновленням, наприклад, після випаровування вологи чи впливу температури. Але, Карл, рівно одна хвилина, яка точність! Так і постає перед очима картинка, як одна рука наводить на лічильник радіочастотний генератор, а друга, з годинником, підноситься до очей, які відслідковують рух секундної стрілки). За одну хвилину радіо перешкоду Держінспекція електрозв’язку  не відслідкує, а на хвилинний збій зв’язку у радіо переговорах поліції чи швидкій допомозі ніхто не зверне уваги.

Ми тут уже не раз ставили під сумнів моральні якості представників обленерго і їх філій у районах- обманювати, дивлячись у очі, користуючись відсутністю знань у споживача, це їх коник, причому всієї банди- і тих хто ходить по квартирам і будинкам, і тих хто засідає у Синкліті РЕМ та обленерго. Проте, висновки, шановні відвідувачі, робіть самі.

 

комментариев 7

  1. Михайло Михайло

    Доброго дня, а чим саме закінчилася історія? Маю зараз таку ж саму проблему, хотів би дізнатися яку відповідь дало обленегро?

  2. Олег Олег

    Вопрос по этим счётчикам НИК, они через один эту ошибку «error radio» выдают?

    • Energo Control Energo Control

      Счётчики НИК массово выдавали ошибку «радио» без какого-либо вмешательства со стороны потребителя.
      Обычно проводят экспертизу после составления акта о нарушении ПРРЕЕ.

  3. Яна Яна

    Що робити в мене такаж ситуація чекаю висновок з заводу? Хочу дзвонити на гарячу лінію

    • Energo Control Energo Control

      Доброго дня, вишліть фото акта про порушення ПРРЕЕ та інші документи якщо є на пошту rubilnikinfo@gmail.com або на будь-який месенджер на +380990212893

  4. Олена Олена

    Пiдкажiть що робити в мене такаж ситуація , склали акт лiчильник теж пише таку помилку.Втручання в лiчильник не було

    • Energo Control Energo Control

      Доброго вечора, коли Ви помітили помилку на лічильнику? Контролер вже був після того як лічильник показав помилку?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*