Перейти к содержимому

Як Одесаобленерго «кошмарить» своїх споживачів

Ця історія почалася наприкінці минулої осені, але не закінчилася і донині. А почалося, як це майже завжди буває, із дзвінка в квартиру. Хазяї квартири — подружжя одеситів досить похилого віку (дружина інвалід 1 групи, потребує стороннього догляду, чоловік колишній моряк, учасник бойових дій) – перебували у поліклініці. Допомогти спорядити дочці пенсіонерів їх до поліклініки зайшла онучата племінниця, молода дівчина, яка і залишилася після їх відбуття поратися по господарству у квартирі. Після дзвінка в квартиру жіночий голос із-за дверей попросив надати покази електролічильника. Дівчина відчинила двері і в квартиру, відтіснивши її та не надавши будь яких посвідчень, не отримавши усної згоди на проведення обстеження, ввійшов чолов’яга. На сходовому майданчику знаходилося ще двоє- жінка та чоловік, які в цей час дзвонили в інші квартири.

На вимогу племінниці покинути квартиру чоловік запропонував викликати поліцію, якщо її щось не влаштовує. Сам в цей час почав бігати по квартирі з якимось приладом, що подавав звукові сигнали (писк), потім повідрізав біля лічильника дроти та почав щось писати. Племінниця не перешкоджала проводити перевірку, проте зазначила, що не проживає в цій квартирі, хазяї відсутні і вона не буде підписувати те, що він написав, тим паче вона не обізнана у електротехніці. Тоді чоловік пригрозив висловом «Встретимся в суде!», сфотографував мобільником щось в районі лічильника і пішов геть, залишивши знеструмлену квартиру.

Так як у квартирі хворим і немічним людям знаходитися без електрики неможливо, старих забрала до себе дочка, яка і ходила до ПАТ «Одесаобленерго» з’ясовувати обставини відключення квартири, де їй повідомили, що стосовно її батька складено акт про порушення у зв’язку з встановленням комутаційного апарату, що дає змогу користуватися позаобліковим підключенням. Але а з огляду на те, що акт про порушення хазяїн квартири не підписав, його направили поштою. А як він міг його підписати, коли їх із дружиною не було вдома під час візиту представників Одесаобленерго?

Через деякий час дійсно надійшов лист, який містив зазначений акт з підписами трьох представників енергопостачальника, двоє із яких не переступали поріг квартири та не брали участі у проведенні перевірки електроустановки квартири, а також підпис голови житлового кооперативу, яка також не була присутня під час складання акту. Також акт містив неточності та невідповідності, зокрема про наявність у квартирі кондиціонеру, якого, на жаль, у старих нема. Про інші неточності нижче. Крім акту було і запрошення взяти участь у засіданні комісії з його розгляду у назначену дату.

Дочка хазяїв знеструмленої квартири з дати складання акту і до дати його розгляду, на протязі місяця дзвонила та ходила до Одесаобленерго, написала скаргу керівництву обленерго, вимагала підключити квартиру та марно. Батьків, як зазначалося вище, вимушена була забрати до себе у однокімнатну квартиру, так як старим немічним людям знаходитися взимку у квартирі без електрики просто неможливо, тим паче мати потребує постійних медичних процедур, до дому ходить медична сестра для їх проведення, батько звик читати та дивитись телевізор і порушення звичного укладу життя підкосило старих, вони впали у депресію, плакали від безсилля, образи, батько постійно говорив «ДОВОЮВАВСЯ….».

В назначену дату відбулося засідання комісії. Інтереси хазяїна квартири представляла його дочка, яка не погодилася з вказаним у акті порушенням, наполягала на незаконному відключенні квартири. Тоді комісія, на її вимогу,  прийняла рішення відкласти своє засідання та провести наступного дня у квартирі повторну перевірку. Перевірка не виявила ніяких позаоблікових підключень, прихованої проводки та комутаційного апарату. Проте квартиру так і не підключили, мотивуючи це тим, що перевіряючим таких доручень не давали. Тут варто зазначити, що хазяїнам не було надано і екземпляр акту перевірки, хоча дочка його підписала. Із змісту акту перевірки їй запам’яталося, що там було вказано про непорушені пломби і те, що електроенергія у квартирі відсутня, решта бланку була незаповнена. На  письмове звернення щодо надання цього акту, обленерго надало відповідь, що інформація у ньому є виключно для службового користування, що не відповідає дійсності, так як бланк акту передбачає підпис споживача і складання у двох екземплярах.

Тоді дочка пенсіонерів знайшла в мережі інтернет сайт нашої громадської організації і ми, вивчивши акт дійшли висновку про те, що старі стали жертвами своєї необізнаності та по суті шахрайства енергетиків. Наш фахівець допоміг їм скласти скарги до контролюючих діяльність обленерго органів, у яких зазначив всі невідповідності в акті. Скарги продублювали і  керівництву обленерго.

І о, диво, через ще місяць, напередодні нового року хазяїна квартири запрошують на комісію обленерго з розгляду актів і пропонують підписати протокольне рішення про зменшення суми по акту з майже 37 тисяч гривень до 7 тисяч гривень. На питання коли встигли нарахувати ці 37 тисяч, комісія відповіла, що провела своє засідання без участі споживача. Ось так, як у приказці- без мене мене оженили……

Зневірившись і змучившись від двомісячної відсутності електроенергії у квартирі, жаліючи старих батьків, які хотіли повернутися до себе додому, дочка хазяїна квартири, яка була на комісії, під тиском цих обставин погоджується з сумою у 7 тисяч, проте у акті зазначає, що за умови реструктуризації цієї суми і підключення електроенергії у квартирі. Її звичайно обіцяють підключення. Це відбувалося за 4 дні до нового року.

 Проте квартиру до електромережі до нового року так і не підключили, а спромоглися на це лише 3 січня 2018 р. Втім напередодні оплати першого траншу суми за актом герої цієї історії отримують відповіді від фахівців державної інспекції з енергонагляду, Міненерговугілля та НКРЕ КП, відповідно до яких, представники Одесаобленерго порушили як процедуру складання акту, так і процедуру його розгляду, підтверджуючи всі наші тези у скарзі, а саме:

  1. У акті відсутній підпис особи, яка була присутня під час складання акту, та відсутня інформація щодо її відмови від підпису, що є порушенням вимог п. 53 Правил користування електричною енергією для населення;
  2. Згідно з вимогами п. 3.1 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією, остання застосовується лише за умови виявлення місця підключення до відповідних мереж, що зазначається у акті порушення та позначається на схемі. Однак представники Позивача під час складання акту не зафіксували у ньому місце підключення «безоблікового проводу»;
  3. В описовій частині акту не зазначено про наявність дооблікового та післяоблікового комутаційних апаратів, що є порушенням вимог п. 4.7 Методики;
  4. Встановлений у Відповідача електролічильник функціонально унеможливлює розкрадання електричної енергії способом, зазначеним у акті, а саме: у разі наявності в схемі електропостачання помешкання безоблікової «фази» чи «нуля», електролічильник зазначеного типу шляхом обліку нерівності струму в колах «фази» та «нуля» обраховує всю спожиту електричну енергію. Крім того, на лицевій панелі електролічильника у такому випадку буде горіти індикатор «земля», який фіксує нерівність струмів у колах «фази» і «нуля», про що у акті не зазначено.

Отже, згідно з технічними характеристиками зазначеного типу електролічильника, електрична енергія, яка споживалася через позаобліковий «нульовий» провід, електроліильником обраховувалася у повному обсязі.

  1. Зробити висновок про споживання електроенергії поза приладом обліку можливо лише за умови наявності напруги у розетках при вимкнених дообліковому та післяобліковому автоматичних вимикачах. Між тим, на схемі електропостачання помешкання Відповідача представники Позивача не зазначили про відключений стан дооблікового та післяоблікового автоматичних вимикачів на фазному проводі. Тобто, недоврахованих лічильником обсягів електричної енергії фактично не було.
  2. Згідно з вимогами абзацу чотирнадцятого п.53 ПКЕЕн, у разі виявлення фактів розкрадання електроенергії, електропостачальник має право відключити лише безоблікове приєднання під час складання акту. Якщо неможливо усунути безоблікове приєднання під час оформлення акту, відключенню підлягає об’єкт споживач в цілому. Однак в порушення зазначених вимог Позивач припинив електропостачання помешкання Відповідача під час складання акту без зазначення підстав, які б унеможливлювали відновлення схеми електропостачання помешкання. Тобто, для відновлення схеми електропостачання квартири представники Позивача мали б відключити та опломбувати комутаційний апарат, через який здійснювалося «безоблікове», на їхню думку, підключення.

Відповіді контролюючих діяльність обленерго органів отримало і Одесаобленерго, втім не зважаючи на те, що фаховий рівень їхніх спеціалістів розмазали об стіл, ця контора подає до суду на старих, вимагаючи свої жалюгідні 7 тисяч гривень!

Поняття моральності, професіональної етики, поваги до свого споживача, за кошт якого вони існують, порядності, честі і гідності цим горе менеджерам олігархів- власників обленерго, як видно,  не збагнено. З релігії, кінематографу, класичних творів у літературі і мистецтві вони взяли лише приклад з негативних героїв і у старанні цілувати чобіт своїх хазяїв, збільшуючи їх дохід, ці наймити витерли ноги об стару людину, яка була учасником бойових дій, змусивши два місяці поневірятися по чужим куткам із хворою дружиною. Не віриться, що  у них всіх були батьки і вчителі, які вкладали у них добре, вічне, світле, та є діти……

Не погоджусь, що ця історія є прикрою помилкою і  посадові особи Одесаобленерго просто недолугі професіонали, що неналежним чином виконують свої службові обов’язки. Адже контролерів, що здійснюють поквартирні обходи та проводять технічні перевірки, та, користуючись відсутністю у споживачів спеціальних знань у області електротехніки, моделюють неіснуючі схеми порушення споживання електроенергії, контролюють керівники та спеціалісти з числа членів комісії з розгляду актів, які повинні уважно розглядати складені підлеглими акти, і в силу вищої  технічної профільної освіти їм добре відомо, що існують типи сучасних лічильників, які унеможливлюють розкрадання електроенергії. Проте ці негідники вперто нараховують суми за такими актами, адже отримують з цього відповідні премії, покращуючи планові показники роботи.

Чи може вони просто збоченці, які отримують задоволення від знущання над людьми, тішачи свої садистські нахили?

Хочеться зауважити, що ця історія типова не тільки для Одеси, таке, повірте, відбувається в усіх наших обленерго.

Отака от історія і такі от роздуми.

Емоційно, але наболіло на таке дивитися.

Невдовзі суд. Про його рішення повідомимо на сайті.

Заступник голови правління громадської організації

ЕНЕРГЕТИКА І ЗАКОН                                                    А.Сігнаєвська.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*