Перейти к содержимому

Аби розум, то й щастя буде — акти ПРРЕЕ та чи варто підписувати?

Така народна мудрість спала на думку, коли отримали відповіді на підготовлені нами звернення від імені одного харків’янина.
Ми завжди на сторінках цього ресурсу застерігаємо своїх читачів від необачного підпису в документах, зокрема актах про порушення ПРРЕЕ, які складаються представниками обленерго під час їхніх перевірок лічильників у споживачів. Приємно, що є люди, які не впадають в ступор при появі контролерів і інспекторів, а мобілізуються і включають розум, застосовуючи знання.
Так, до нашого героя завітали представники Харківобленерго для перевірки лічильника. Запідозрили порушення, а саме – втручання у його роботу. Почали складати акт про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ), в якому написали про явні ознаки втручання в параметри розрахункового лічильника з метою зміни його показів, а також про порушення пломб та індикаторів на лічильнику.
Втім громадянин був обізнаний, що краще наперед вину на себе не брати, і відмовився від підпису.
В такому випадку ПРРЕЕ зобов’язують представників обленерго знайти двох свідків, бажано із числа представників домоуправління будинку, влади, або сусідів, що у конкретному випадку зроблено не було.
Також ПРРЕЕ зобов’язують ОСР (оператор системи розподілу, тобто обленерго) розглянути складений стосовно споживача акт про порушення протягом 60 днів, а у разі перевищення зазначеного терміну – скасувати його.
Між тим, Харківобленерго направило знятий лічильник на відповідну експертизу через 77 днів, а через 214 днів, після отримання її результатів – увага – на свою користь, розрахувала акт на суму 70 з гаком тисяч гривень та ще й провела відключення будинку від електромережі.
На цьому етапі споживач звернувся до нас. Ми і виявили вказані вище невідповідності щодо не зазначення свідків у акті про порушення за умови відмови споживача від підпису, порушення строків розгляду акту, не зазначення у акті дати проведення комісії з його розгляду, порушення процедури зняття лічильника, а також вказали, що відключення будинку є неправомірним та суперечить вимогам ПРРЕЕ. Також підготували звернення від його імені до контролюючих діяльність ОСР (Харківобленерго) органів, а згодом отримали відповідь на користь споживача (нашого клієнта), яким оператора системи розподілу в особі Харківобленерго зобов’язали скасувати акт і нарахування за ним (в просторіччі – штраф обленерго) в сумі понад 70 тисяч гривень.
Ось так елементарні знання і вберегли харків’янина від штрафу обленерго. І це за умови висновків експертизи не на його користь. А поставив би він підпис у тому акті про порушення і прийшлося б сплатити енергетикам в еквіваленті 2.5 тисячі долярів .
А може просто наш герой людина «фартова»? Ну дійсно, має ж комусь щастити у цьому житті, деякі он навіть у лотерею виграють. Порадіймо за таких людей, а самі зробимо висновки про недопущення необачного підпису, бо хто зна, чи буде доля і до нас така ласкава, як до героя цього наративу?

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*