Перейти к содержимому

Штраф обленерго, Акт про порушення ПРРЕЕ — питання споживача 

Запитання споживача: 

Вам доброго дня! Допоможіть з’ясувати мені чи правомірно мені нарахували по Акту штраф 22тис+грн.за порушення а саме: при пожежі приватного будинку самовільно відсікли ввідний дріт СІП а потім самовільно з’єднали клемами не повідомивши електропостачальника. Заміри,вилучення на експертизу дроту СІП та з’еднувальним клемам не робили. Скритої чи відкритої проводки в обхід лічильника не зафіксовано.

Справа в тому що після пожежі була жінка контролер, зняла показники і нічого не сказавши пішла. пройшов місяць до липня.аварійна бригада була в липні,зробили перевірку лічильника,фото, відеозйомку і нічого не сказавши про порушення поїхали. Потім в вересні була ще раз контролер жінка, знявши показники лічильника і нічого не сказавши пішла.І аж у листопаді прибула друга група аварійної бригади яка вже замінила лічильник та зробили фото відео фіксацію порушення та склали акт в моїй присутності. На комісії,куди мене визвали, нічого про перший приїзд бригади (в липні) не хотіли чути, і повністю заперечували їхній приїзд.

Лічильник в моїй присутності положили в сейфпакет але не запакували і не опломбували його і це зафіксувала їхня відеозйомка, забрали і повезли відкритим. 

Надалі всі доводи в втручання лічильника були спростуванні єкспертизою, та надалі зняті з обвинувачення. Залишились клеми, як порушення, які на ввідному дроту СІП ні до чого не приедннанні,та не мають ніяких лишніх дротів,ніяких доказів приєднання відкритої чи скритої проводки не зафіксовано бригадою та знято на фото і відео. Докази того що клеми пропускають напругу доведенні не були. Вилучати дріт з клемами та проводити експертизу не стали. В ході заміни лічильника ці клеми були замінені на нові, а старі віддали мені.

Є порушення з боку монтажників, ввідний дріт СІП встановлено з порушенням а саме висота над землею меньше 3х метрів,що є порушенням і імовірно стало причиною того що дріт оплавився при пожежі,получив пошкодження.

Подав заяву письмово на те щоб мені надали змогу ознайомитися з фото та відео матеріалами які вони робили в момент фіксації порушень та заміни лічильника. На комісії при розгляді справи відмовили мені в ознайомленні фото та відео, сказавши що вони не забов’язані надавати такі матеріали.

Також мені не надали схему графічного зображення моїх втручань в мережу по-за лічильником яку мені забов’язані надати.

Відповідь Громадської організації Енергетика і Закон

Процедура складання Акта про порушення ПРРЕЕ: Акт про порушення ПРРЕЕ має складатись під час виявлення порушення, самовільного підключення або безоблікового споживання. Якщо є обставини (пожежа) коли було пошкоджено провід до лічильнка СІП то має бути виявлено саме «факт безоблікового споживання», це вказане в положеннях п.8.2.5 ПРРЕЕ. Жодним чином не може бути складений Акт про порушення ПРРЕЕ на підставі припущень. 

Схему порушення мають надати, оскільки відповідно п.8.2.5 ПРРЕЕ крім зміста, факта порушення мають скласти електричну схему, графічне зображення порушення.

Випадки коли склали Акт про порушення ПРРЕЕ з підозрами на роботу лічильника. 

Лічильник, у разі складання Акта про порушення ПРРЕЕ та підозр пошкодження лічильника та/або пломб на лічильнику, мають упакувати в спеціальний сейф-пакет та опломбувати окремою пломбою. 

Важливо зазначити: представники обленерго (Київенерго) перед тим як скласти Акт про порушення ПРРЕЕ споживачу мають продемострувати порушення та зазначити про право споживача внести зауваження до складеного Акта про порушення ПРРЕЕ.

Проте, представники обленерго не завжди інформують про право споживача, відбуваються випадки, коли Акт про порушення ПРРЕЕ складають без присутності споживача, проводять засідання комісії з розгляду Акта про порушення ПРРЕЕ а після «штраф» обленерго вже направляють споживачу поштою. 

Стосовно схеми порушення в Акті: мають зазначити електричну схему, її графічне зображення та матеріали всіх проводів, кабелів, що були використані, а також всі необхідні дані для розрахунку по Акті про порушення ПРРЕЕ.

В кожному випадку маємо розбирати всі докази та обставини, щоб визначити чи правомірно представники обленерго склали Акт про порушення ПРРЕЕ. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*