Перейти к содержимому

Щодо введення в дію нової редакції Правил приєднання електроустановок до електричних мереж

З того часу, як колишнім урядом 29.08.2008 року було скасовано дію Правил приєднання електроустановок до електричних мереж та, відповідно, Методику обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж (на нашу думку, виключно для лобіювання інтересів будівельних компаній), питання порядку та оплати за приєднання знаходиться в «сутінкові зоні» законодавства. Наслідки цього – тисячі обманутих нашими обленерго споживачів електроенергії, яким в технічні умови на приєднання до мереж обленерго «забивають» непотрібні реклоузери, ЛУЗОДи, будівництво та реконструкцію мереж обленерго.

Дійсно, Правила були не бездоганні, потребували доопрацювання, але, на нашу думку, закладений у них принцип взаємодії замовника технічних умов та електропостачальника був ідеальним.

В 2009 році НКРЕ було розроблено та затверджено постановою від 17.12.2009 № 1422 Правила надання і погодження технічних умов на підключення до мереж (споруд) електроенергетики. Але Міністерством юстиції України було відмовлено в державній реєстрації цього нормативно-правового акта у зв’язку з рядом суттєвих зауважень та повернуто до НКРЕ на доопрацювання. У зв’язку з неможливістю одночасно врахувати зауваження Міністерства юстиції України та інших заінтересованих міністерств та відомств постановою НКРЕ від 10.06.2010 № 701 постанова НКРЕ від 17.12.2009 № 1422 була скасована.

На питання щодо дати введення в дію нової редакції Правил приєднання електроустановок до електричних мереж, на своєму офіційному сайті 21 липня 2012 року НКРЕ надала наступну відповідь:

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо плати за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій» від 22.06.2012 № 5021-VI, який набрав чинності з 1 січня 2013 року, передбачено надання НКРЕ повноважень щодо розробки Правил приєднання електроустановок до електричних мереж, Порядків розрахунку плати за приєднання об’єктів замовників до газових та електричних мереж, типових форм договорів про приєднання, типових форм технічних умов на приєднання електроустановок до електричних мереж та інших нормативно-правових актів, якими буде врегульована процедура приєднання до електричних та газових мереж.
Для реалізації вимог цього Закону наказом НКРЕ від 12.07.2012 № 445 створено відповідні робочі групи з впровадження плати за приєднання на ринках природного газу та електричної енергії.

Таким чином, на сьогодні НКРЕ ведеться активна робота з підготовки зазначених нормативно-правових актів.

Слід зазначити, що п.4 прикінцевих положень Закону № 5021-VIзазначено, що Кабміну та НКРЕ у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом слід забезпечити прийняття нормативно-правових актів, передбачених цим Законом та привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом, а також забезпечити перегляд і скасування міністерствами та іншими центральними і місцевими органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів, що суперечать цьому Закону.

Відтак, введено в дію нову редакцію Правил приєднання електроустановок до електричних мереж.

комментариев 6

  1. наталія наталія

    Доброго вечора.Питання ось в чому: в вбудованому нежитловому приміщенні три підприємці орендували по кімнаті зі спільним входом з вулиці і спільним коридором.Всі три кімнати живились ел.енергією від одного лічильника,який знаходився в кімн. підприємця П.,тому саме він підписав з енергозбутом договір на постачання ел.енергії,а двоє інших підприємців поставили у своїх кімнатах відраховувачі(неофіційно) і проплату по їхніх показах здійснювали готівкою підприємцю П.,а той в свою чергу по показах основного засобу обліку звітувався і проплачував за ел.енергію в енергозбут.В 2011 р. ці підприємці викупили у селищної ради кімнати(кожен ту,яку орендував) у спільну часткову власність,під одним номером-Леніна,29.Після чого,підприємець П.,який став власником кімнати,в якій знаходився лічильник,від»єднав від живлення дві інші кімнати інших підприємців,мотивуючи це тим,що договір на постачання ел.енергії укладений з ним,а не з нами(тобто тими самими двома іншими підприємцями) і порекомендував проводити собі ел.енергію окремо.Чи законно діяв підприємець П.,виходячи з того,що дані приміщення знаходяться у спільній частковій власності, і як законно правильно потрібно було вирішувати дану ситуацію?

    • Energo Control Energo Control

      Складне питання, оскільки одна адреса.
      Якщо не було договорів у підпримців то не було прав та обов’язків.
      Він міг що завгодно робити: підключати/відключати.

  2. наталія наталія

    P.S Технічний паспорт,який видало БТІ на все пиміщення один (хоча кімнати незалежним експертом оцінювались кожна окремо,оплачувалось по 800 грн. за кожну,незалежно від площі). В оцінювальному акті,який є в тех.паспорті у розділі » Інженерне обладнання» вказано: електроосвітлення-так, газо-, водопостачання-ні (його насправді немає). Завчасно дякую.

  3. наталія наталія

    Дякую за відповідь.Я розумію.що питання складне,бо ніхто не може на ньго відповісти,тому і звернулася до вас.Складне,але чи є які небуть варіанти його вирішення? Невже і те,що це спільна часткова власність ні на що не впливає? Дозволена потужність даної ел.установки 2квт. Можливо треба було б всим трьом підприємцям складатися фінансами і збільшувати потужність:замовляти тех.умови,проект,укладати договора на постачання ел.енергії : один основний споживач,а двоє інших як субспоживачі?

    • Energo Control Energo Control

      Вишліть в ел. пошту скан документів, які є, можливо після дослідження документів буде варіант вирішення.

  4. Eugen Eugen

    Може комусь буде цікаво, знайшов інформацію про спробу судового оскарження деяких положень даних правил, а саме пунктів 1.8, 2.1.3 та 3.1.7
    http://forum.nerc.gov.ua/index.php?topic=938.0

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*