Перейти к содержимому

Акти про порушення ПРРЕЕ та їх розрахунок

Нарешті НКРЕКП, яка є державним регулятором на ринку електроенергії та здійснює контроль за діяльністю суб’єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг, спромоглася через рік після створення нового ринку електроенергії та затвердження у зв’язку з цим низки вторинного законодавства, як то Правила роздрібного ринку електроенергії та Кодекс системи розподілу, створених на заміну Правил користування електроенергією, Правил користування електроенергією для населення та Правил приєднання до електричних мереж, які втратили чинність, відмінити і Методику визначення обсягу та вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електроенергією.

Тобто Правила користування електроенергією втратили чинність у червні 2018 року, на їх заміну написали Правила роздрібного ринку електроенергії, але складені стосовно споживачів електроенергії акти про порушення розраховували за Методикою, що застосовується у разі порушення нормативного документу, що не є чинним.
Регулятор нову методику розрахунку актів про порушення не створював, а вніс зміни до новостворених Правил роздрібного ринку електроенергії (ПРРЕЕ), доповнивши їх підрозділом 4 розділу VIII, які багато в чому копіюють стару методику, втім є і новації. У цій статті ми прокоментуємо все, що стосується актів про порушення та їх розгляду за новими Правилами роздрібного ринку електроенергії.

Акт про порушення — документ установленої форми, який складається у двох примірниках на об’єкті споживача для фіксації факту порушення ним Правил роздрібного ринку електроенергії та який є підставою для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії.

Звернемо увагу на фразу «визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії». Тобто обленерго, або як зараз їх іменують за новими нормативними документами на ринку електроенергії — Оператори системи розподілу, у разі складання акту про порушення обчислюють за ним не штрафної санкції, а кількість і вартість електроенергії, що в силу якихось причин не була облікована лічильником.

З огляду на те, що у своїй практиці ми досить часто стикаємося з тим, що споживчі називають нарахування за складеним стосовно них актом про порушення саме штрафом, то доречно буде дати визначення, що таке штраф. Отже, за Цивільним кодексом України, штраф це різновид неустойки, яка обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов’язання.
Таким чином, ми дійшли висновку, що обленерго за актами про порушення не штрафують споживачів, а обчислюють кількість електроенергії, не врахованої лічильником, та конвертують її грошові кошти, використовуючи вартість закупки 1 кВт/год електроенергії та витрати на її розподіл.

Що є підставою складання акту про порушення?
Коли під час контрольного огляду або технічної перевірки представники обленерго (будемо по старинці і для зручності сприйняття іменувати Оператора системи розподілу (ОСР) саме обленерго, втім, акти можуть складати і інші оператори систем, зокрема, оператори системи передачі у разі виявлення порушень у своїх споживачів та оператори малої системи розподілу (дачні, гаражні та човнові кооперативи тощо, які отримали статус ОМСР), але їх кількість мізерна у загалі складених актів і рука у них до зловживань, сподіваємося, ще не набита) виявили порушення Правил роздрібного ринку електроенергії (ПРРЕЕ), то за умови, що вони пред’явили свої посвідчення та отримали згоду на перевірку, у присутності споживача (представника споживача) або іншої особи, яка допустила обленергівців чи представників ОСП, МСР на об’єкт (територію) споживача для проведення перевірки (за умови посвідчення цієї особи), у двох примірниках оформлюється акт про порушення за формою, наведеною у ПРРЕЕ.

Процедура складання акту і поради споживачу
В акті мають бути зазначені всі параметри, що характеризують електроустановку споживача: графічно зображено схему підключення електроустановки із зазначенням меж балансової належності, перерізів та матеріалу всіх проводів (кабелів), наявних у схемі підключення, номінальної сили струму спрацювання комутаційних апаратів, задіяних у схемі підключення, фазування лічильника на дату оформлення акту, дати повірки вимірювальних приладів, за допомогою яких було виявлено порушення, місце, час та дата проведення комісії з його розгляду.

Варто звернути увагу, що під час здійснення перевірки сторони мають право здійснювати фото- та відеозйомку для фіксації виявлених порушень, а також підстав відмови споживача чи його представника від підпису у акті. Скористайтеся на повну цією нормою правил – починайте знімати перевіряючих на телефон або інший гаджет ще з моменту, коли вони постукали у двері. По-перше, це дисциплінує перевіряючих і ви не дасте себе деморалізувати нахабною поведінкою, яка дуже часто має місце, по-друге, не покидайте їх ні на мить біля лічильника, бо тоді не доведете, що не маєте відношення до спрацювання індикатору полів чи порушення пломби, а то і змодельованого самовільного підключення. Довіртеся нашому досвіду, ця порада- не плід нашої уяви і під собою має реальні випадки із практики.

Друга наша порада споживачеві, стосовно якого складається акт про порушення – якщо не згодні то НЕ ПІДПИСУЙТЕ ЙОГО. Ви можете мотивувати свою відмову від підпису необізнаністю у галузі електротехніки або просто незгодою з викладеним у акті, можете зазначити у ньому свої зауваження, але якщо Ви не можете їх сформулювати, просто відмовтеся від підпису. Акт це фіксація події. Ви є стороною у її фіксації і ваш підпис при розгляді акту буде трактуватися як згода із вказаним у ньому. І не ведіться на фразу про те, що підпис потрібен тільки у якості доказу отримання акту, це не так. Читайте все уважно, якщо взмозі- пишіть зауваження, у іншому разі відмовляйтеся від підпису.

Також не допускайте, щоб особи, які склали акт, пішли з об’єкту, не вручивши Вам другий екземпляр акту. Справа у тому, що за ПРРЕЕ вони мають право, у разі відмови споживача у отриманні акту, а не у відмові від підпису, направити Ваш примірник акту поштою. Вони цим користуються і часто після обстеження говорять споживачеві, що направлять документи поштою. Не даруйте їм можливість «вилизати» акт у сприятливих кабінетних умовах, вимагайте свій екземпляр акту відразу після його складання, піддавайте їх обструкції, чим більше помилок вони допустять при його оформленні, тим легше буде домогтися скасування нарахувань за ним.

Окремо слід зупинитися на відключенні електроустановки споживача від електромережі під час складання акту. Так, у разі виявлення факту приєднання споживачем струмоприймачів поза розрахунковими засобами комерційного обліку оператор системи має право припинити електроживлення лише безоблікового приєднання до електричних мереж. Якщо неможливо усунути безоблікове приєднання під час оформлення акту про порушення, припиненню електроживлення підлягає об’єкт споживача в цілому, про що зазначається в акті. Із досвіду зазначимо, що зазвичай відключають об’єкт в цілому, прикриваючись необхідністю переоблаштування вузла обліку тощо, та і споживача це спонукає до оплати за актом, а не до «качання» прав.

Тепер щодо процедури розгляду акту комісією
Регулятор передбачив, що споживач має бути повідомлений оператором системи про місце, час і дату засідання комісії не пізніше ніж за 7 календарних днів до призначеної дати засідання. Зазвичай акт про порушення містить вказане повідомлення. Радимо у цей період не гаяти часу, а зателефонувати нам і отримати алгоритм поведінки на засіданні комісії з розгляду актів, або діяти у відповідності до викладеного тут і вже обізнаним йти на засідання. Це у разі якщо Вам вручили другий примірник акту. Якщо ж Ви відмовилися від його отримання, або Вас таки вмовили, що направлять його поштою, надійти він Вам має рекомендованим листом. Тобто, обленерго має заплатити Укрпошті і цей лист Вам мають вручити за підписом. У разі якщо це буде «подмётное письмо» – у облнерго не буде доказів відправлення його Вам, а відтак в подальшому це можливо буде використати на свою користь, оскільки може трактуватися як позбавлення Вас права брати участь у засіданні та надавати пояснення, а це, як зазначалося, порушення порядку складання акту і Ваших прав.

У разі якщо Ви проігноруєте засідання комісії, воно може відбутися за Вашої відсутності після сплину 30-денного терміну з дати направлення рекомендованого листа на Вашу адресу.
Варто зазначити, що обленерго може повторно розглянути акт у разі Вашого звернення. Тому радимо скористатися цією можливістю і звернутися до нас за правовим висновком щодо можливості досудового врегулювання питання, бо як показує досвід, відсутність технічної підготовки заявника, яку завжди побачить фахівець, що читає звернення, завжди передбачає формальну відповідь. А суд це завжди довго, дорого і у нашій країні те ще задоволення з дискредитованою і корумпованою судовою системою.
Рішення комісії оформлюється протоколом у двох примірниках, як і акт про порушення. І тут знову порада — не покидайте приміщення комісії до тих пір поки не отримаєте свій екземпляр протоколу, який Ви, як і у випадку з актом, не підписуєте у разі незгоди. Разом з протоколом Ви маєте отримати і розрахунок кількості і вартості необлікованої електроенергії та рахунок на оплату. Загалом три папірця. Із практики – в основному дають рахунок, щоб допитливий розум споживача на дозвіллі не дуже вникав у розрахунки, оскільки в основному вони завжди завищені.

У разі незгоди споживача з фактом безоблікового споживання електричної енергії та відмови від сплати вартості необлікованої електричної енергії оператор системи звертається з позовом до суду для підтвердження факту безоблікового споживання електричної енергії та стягнення вартості необлікованої електричної енергії. Тобто, якщо споживача не бентежить факт знеструмлення будинку чи бізнес-об’єкту, то, звичайно, можна почекати поки обленерго напише позов, подасть його до суду, декілька раз перенесе засідання, на яке Ви будете справно приходити, потім у судді знайдуться підстави для переносу дати засідання, а потім споживач уже розгубить свій запальний настрій і буде готовий до будь якого рішення, аби тільки підключити оселю чи об’єкт. Але ще раз наголошуємо, як показує практика, не слід покладатися на те, що рішення суду буде на Вашу користь. Це змагальний процес і рішення може бути неочікуваним для обох сторін, тому завжди краще вирішити спір у досудовій площині. Тим паче, обленерго ніколи не зупиняється на рішенні першої інстанції, це ЗАВЖДИ апеляція і касація, а також Ваші нерви, час і гроші на судовий супровід.

Яким чином обленерго визначає кількість і вартість необлікованої електроенергії за актом про порушення?
Існує 9-ть типів порушень і виявлене у Вас має підпадати під якийсь із них. Опишемо ці порушення людською мовою, а не канцеляризмами ПРРЕЕ.

  1. Порушення цілісності пломб, пломбувального матеріалу;
  2. Пошкодження або відсутність пломб;
  3. Пошкодження або відсутність лічильника, використання пристроїв впливу на лічильник;
  4. Спрацювання або пошкодження індикаторів впливу магнітного/електричного полів;
  5. Самовільне підключення до електричної мережі без порушення схеми обліку;
  6. Самовільне підключення до електричної мережі ОСР з порушенням схеми обліку;
  7. Самовільне підключення до електромережі, що не є власністю ОСР з порушенням схеми обліку;
  8. Використання «штучного нуля», що призвело до споживання необлікованої електричної енергії;
  9. Всі перелічені вище порушення, які призвели до зміни показів лічильників, що вимірюють обсяг електричної енергії, розподіленої мережами споживача.

Розрахунок вартості необлікованої електроенергії за актом про порушення завжди являє собою добуток трьох величин:

  1. Величини розрахункового добового обсягу споживання
  2. Вартості витрат обленерго на купівлю 1 кВт/год на компенсацію незапланованих втрат + витрати на передачу і розподіл у період порушення споживачем ПРРЕЕ
  3. Кількість днів, протягом яких споживання електричної енергії здійснювалося з порушенням ПРРЕЕ
    Всі порушення діляться на такі, які можна було виявити під час зйому показників лічильника представником обленерго (порушені або відсутні лічильники та пломби, індикатори) і ті, які можливо виявити за допомогою спеціальних технічних засобів або демонтажу оздоблювальних та будівельних конструкцій (самовільні підключення, використання пристроїв впливу на лічильник), назвемо їх для простоти сприйняття видимими та невидимими порушеннями.
    Від типу порушення залежить і розрахунок добового обсягу споживання та граничної кількості днів порушення. Наприклад, порушення пломб та лічильника відноситься до видимого порушення і виявити його міг контролер чи інспектор при знятті контрольних показів лічильника, а тому воно має бути розраховане за договірною величиною потужності споживання та з дати останнього контрольного зйому показників лічильника, але не більше ніж за 6 місяців. Також у розрахунку мають бути застосовані коефіцієнти сезонності та використання ну і, звісно, вартість 1 кВт/год.
    Самовільне невидиме підключення розраховується з дати останньої тех.перевірки, але не більше ніж за 12 міс., а добовий обсяг при цьому визначається за пропускною здатністю мережі і пороговою силою струму спрацювання АВ та номінальною фазною напругою. Пропускну здатність мережі визначають за силою протікання струму через поперечну площу перерізу проводу (кабелю), виміряною під час складання акту повіреним штангенциркулем або, у разі вилучення фрагментів кабелю під час складання акту і належного його опломбування, — комісією з розгляду актів під час засідання згідно глави 1.3 ПУЕ. Застосовується у розрахунку також величина cosῲ.
    Має значення також тип споживача – побутовий/непобутовий, в залежності від чого час використання на добу самовільного підключення для побуту приймається на рівні 8 год, а для непобутового споживача 12 год.
    Від типу порушення також залежить і те, чи буде зменшено розрахунок на величину спожитої за період порушення електроенергії.
    Із суттєвих новацій у новому порядку розрахунку є те, що зараз у разі незгоди споживача із зазначеним у акті порушенням його мають підписати два представника обленерго та представник балансоутримувача будинку (ЖЕО/ОСББ/житлового кооперативу, управителя будинку) або виборна особа органу самоорганізації населення (вуличного (квартального) комітету), або інший споживач тощо (наприклад, сусід, з яким Ви у контрах), а Ваша відмова підписати акт має бути підтверджена відеозйомкою. Також період порушення у розрахунку не може бути більшим ніж 12 міс., раніше було 36 міс. Також зараз можна відправити лічильник на завод виробник у разі спрацювання вмонтованого у його схему індикатору впливу полів, за умови незгоди з фактом спрацювання. Раніше у розрахунку акту про порушення застосовувався тариф, за яким споживач розраховувався за електрику, зараз же це тільки ціна витрат обленерго на купівлю 1 кВт електроенергії та вартість її розподілу. Ну і у разі порушень пломб чи лічильників, які обліковують електроенергію, що розподіляється мережами непобутового основного споживача, Регулятор визначив новий розрахунок за актом про порушення. Він буде цікавий лише дуже вузькому колу споживачів і ознайомитися з ним можна у п. 8.4.14 ПРРЕЕ.

Один комментарий

  1. Олександр Олександр

    Прошу пояснити п 4.2.2 типового договору про постачання ел.ен. ,чи підпадає підприємство піл штрафні санкції, за перевищення договірних величин споживання ел.ен., якщо приєднана потужність20кВт.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*