Перейти к содержимому

Акт про порушення ПРРЕЕ: «відсутня пломба на гвинті кожуха лічильника» 

Важливо заначити, що не кожен Акт про порушення ПРРЕЕ можливо розглядати та нараховувати збитки по Акту ПРРЕЕ («штраф» обленерго).

Звертайте увагу на формулювання складеного Акту про порушення ПРРЕЕ. 

Є Акти про порушення з формулюванням: «порушено облік електричної енергії п.п.8 п.5.5.5. ПРРЕЕ відсутність на засобах вимірювальної техніки пломб з відбитками про їх повірку установлених на кріпленні кожуха лічильника електричної енергії, відсутня пломба на правому гвинті кожуха лічильника

Однак, майже кожен лічильник встановлено або в пластиковому боксі, або закрито пластиковим екраном, кожух лічильника опломбовано: 

  • 1 . Пломбою-наклейкою заводу виробника;
  • 2. Пластиковою пломбою від виробника на сталевій проволоці; 
  • 3. Свинцевою або мастичною пломбою з тавром Держспоживстандарту;
  • 4. Зеленою пломбою ОСР обленерго (Київенерго) на клеммній кришці; 
  • 5. Зеленою пломбою ОСР обленерго (Київенерго) на пластиковому прозорому боксі, або прозорому екрані де встановлено лічильник.

Зверніть увагу, наведений перелік пломб дозволяє стверджувати про повну неможливість встручання або впливу на облік електричної енергії. 

Важливо перевірити, чи були пошкоджені пломби ОСР на пластиковому прозорому боксі та клемній кришці дозволяють стверджувати про неможливість вскрити корпус лічильника, оскільки відповідно ДСТУ даний лічильник марки «НІК» висготовлено так, що у разі встановлення клемної кришки, відсутня можливість вскрити кожух лічильника. 

Насамперед, потрібно звертати увагу про наявність чи відсутність в Акті відомостей стосовно пошкодження вказаних пломб ОСР, інших пломб.

Також важливо зазнчити, що вказане в Акті порушення п.п.8 п.5.5.5. ПРРЕЕ має формулювання: «забезпечувати збереження і цілісність установлених на його території та/або об’єкті (у його приміщенні) розрахункових засобів комерційного обліку електричної енергії та пломб (відбитків їх тавр) відповідно до акта про пломбування», якщо споживачем фактично забезпечено збереження всіх пломб то які можуть бути нарахування? 

Доводи для комісії з розгляду Актів про порушення.

В акті про порушення мають бути зазначені зміст виявленого порушення з посиланням на відповідні пункти цих Правил необхідні для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії параметри, що характеризують електроустановку споживача, схему підключення електроустановки споживача та її графічне зображення із зазначенням, ЕІС код площадки комерційного обліку, за якою виявлено порушення (за наявності), та у разі виявлення порушень, зазначених у пункті 8.4.2 глави 8.4 ПРРЕЕ.

Варто ще зазначити, пункт 8.4.2. має положення «Визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії здійснюється оператором системи на підставі акта про порушення, складеного у порядку, визначеному цими Правилами, у разі виявлення таких порушень:

1) порушення цілісності пломб, цілісності пломбувального матеріалу, на якому встановлені пломби (дріт, кордова нитка тощо), порушення цілісності гвинтів, на яких закріплено пломбувальний матеріал (далі — пошкодження пломб), або відсутність на засобах вимірювальної техніки пломб з відбитками тавр про їх повірку чи пломб з відбитками тавр оператора системи або інших заінтересованих сторін, установлених на кріпленнях кожуха лічильника електричної енергії (за умови наявності акта про пломбування, складеного в порядку, установленому Кодексом комерційного обліку, або іншого документа, який підтверджує факт пломбування і передачу на збереження засобів вимірювальної техніки, установлених пломб, та за умови втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки)

Оскільки, таким чином нявність непошкоджених пломб ОСР обленерго чи Київенерго на клемній кришці на пластиковому прозорому боксі а також інших пломб, дозволяє стверджувати про відсутність умов втручання в роботу засобів вимірювальної техніки.

Відсутня пломба, як оскаржити?

Однак, якщо маєте питання щодо Актів про порушення ПРРЕЕ, «штраф» обленерго, наші фахівці допоможуть та будуть супроводжувати ваше питання до скасування неправомірних нарахувань по Акту про порушення ПРРЕЕ. З подібних питань є багаторічна практика обзорів НКРЕКП та Міненерго України, є окремі розясння про неможливість впливу за умов аналогічного пломбування. 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*