Перейти к содержимому

АКТ ПРРЕЕ Самовільне підключення ЛЕП І СВЯЩЕННІСТЬ ПРИВАТНОЇ ВЛАСНОСТІ

АКТ ПРРЕЕ Самовільне підключення. Ще за часів Першої Французької республіки було проголошено та прийнято Декларацію прав людини (1789 рік), яка оголосила приватну власність священною і недоторканою.
За Конституцією України  (ст.41) право приватної власності є непорушним і примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об’єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Ця преамбула з екскурсом у європейську історію є необхідною для подальшого розуміння ситуації, що трапилася на Київщині.
Громадянин, назвемо його пан Кайдаш, оскільки не брали у нього дозволу на публікацію, прийшовши ввечері до себе додому, побачив в городі за будинком опору повітряної лінії електропередачі, якої вранці ще не було.

Земельна ділянка у Кайдашів приватизована, її цільове призначення — ведення особистого селянського господарства. На цій земельній ділянці сім’я садить городину: картоплю, буряк, капусту, кукурудзу та інші рослини.

Варто також зазначити, що при встановленні опори було пошкоджено шар родючої землі, а сама опора створює перешкоди у користуванні належною земельною ділянкою,  оскільки було унеможливлено заїзд с/г техніки на город. Крім того, на місці її встановлення господарі мали намір влаштувати загінчик для поросят, що нещодавно народилися, вже й відповідні будматеріали придбали для цього.

Звернувшись письмово до ПрАТ «ДТЕК КИЇВСЬКІ ЕЛЕКТРОМЕРЕЖІ», пан Кайдаш відповіді так і не отримав, а поросята підростали, та й город незабаром треба було дискувати, а опора унеможливлювала проїзд трактора. Так він, поневіряючись, знайшов в інтернеті наш сайт.

Сфера нашої практики це правова допомога у підключенні до електромереж, збільшенні потужності, при складанні актів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) при самовільному підключенні до мереж, застосуванні магнітів і порушенні індикаторів впливу магнітного поля, порушенні пломб на лічильниках тощо, але ми радо допомогли пану Кайдашу.
Нами було з’ясовано, що запит він направив звичайним листом, а не з повідомленням про вручення, а відтак енергомонополіст просто не став на нього відповідати, бо розумів, що доказів вручення листа у дописувача немає.

Також ми з’ясували, що оператор системи розподілу (обленерго) проводив у селі реконструкцію лінії електропередачі 10 кВ і питання встановлення опор погоджував з сільською радою. Про додаткові опори сільську раду не було повідомлено, чим і спричинили незручності пану Кайдашу у користуванні його земельною ділянкою.
А оскільки він є технічно необізнаною людиною, сам він не міг передбачити, що додаткову опору встановлять на його земельній ділянці, про це ніхто його до відома не поставив, як і те, що лінія електропередач буде проходити через його земельну ділянку.
Між тим, відповідно до Правил охорони електромереж, охоронні зони електричних мереж для ліній напругою до 20 кВ встановлюються уздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхиленого їх положення на відстань 10 метрів.
Тобто, таким чином відсікалася ще й частина земельної ділянки, що потрапляла в охоронну зону.

Ми підготували від імені пана Кайдаша звернення до оператора системи розподілу, пославшись на порушення останнім вимог Конституції України, ЦК України (ст.316, 321, 328 ) за яким  правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності лише у випадках і в порядку, встановлених законом, а в силу ст. 152 ЗК України  власник земельної ділянки може вимагати усунення  будь-яких порушень його прав на землю. Захист прав громадян на земельні ділянки  здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав та застосування  інших, передбачених законом способів.

Через 5 днів після направлення належним чином нашого листа до оператора системи розподілу, на нашу електронну пошту надійшло повідомлення від пана Кайдаша, де він дослівно написав:
«Вітаю!
Прийшла відповідь від енергокомпанії. Дуже-дуже чемна відповідь. Признають свою провину, вибачаються і пишуть, що роботи по прибиранню опори та відновленню огорожі заплановані на 1 квартал 2021 року. Але вчора приїхали джигіти і електроопору викорчували. Принесли свої вибачення і пообіцяли навесні, коли підсохне, відновити і зруйновану загорожу.
Дуже вдячний вам за допомогу».

Звертайтеся http://energy-mk.com/sostavivli-akt-ppee-podkluchit-electrichestvo/ і Ви, якщо маєте потребу, ми радо допоможемо у боротьбі з обленерго-джигітами, якщо ось таке самовільне підключення, акт про порушення ПРРЕЕ — штраф обленерго, а може якась вимога обленерго встановити лічильник з передачею даних чи щось інше.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*