Перейти к содержимому

Нє, ну а шо — підвалила спадщина — сплати енергооброк, бо інакше складають Акт ПРРЕЕ

Технологічний прорив останнього десятиліття якось витиснув із нашого життя архаїчні речі на кшалт старої техніки. Пригадуємо, що ще за часів роботи у обленерго, міленіум ознаменувався тотальним переходом на сучасні лічильники електроенергії. Йшла масова  заміна індукційних лічильників на електронні, багатотарифні, з gps трекерами тощо.

З того часу модернізація парку лічильників стала більш досконалою і чесно, не думали, що з чорним карболітовим корпусом ще доведеться зустрітися.

Втім, хоч колайдер і увімкнули, але у споживачів “ДТЕК Донецькі електромережі” все ще трапляються реліктові екземпляри.

І все то нічого, у зачиненому будинку чи квартирі побутового споживача ще й не такий антикваріат можна віднайти. Але коли вже попався вам цей артефакт 1974 року повірки (зараз я маю на увазі енергетиків) — міняйте його тихенько і не робіть з цього капітал-шоу “Поле чудес”. Втім, то зробили б у компанії, де дотримуються вимог законодавства.

Але докладніше. Звернулася до нас жителька Маріуполя, що стосовно неї, після того як вона прийняла спадщину, представники місцевого РЕМу склали акт про порушення ПРРЕЕ про неначебто порушені пломби на лічильнику. А лічильник і є тим самим реліктовим артефактом 1974 року повірки.

Нагадаємо, що у побутових споживачів електроенергії, на відміну від непобутових, вартість заміни лічильників вже ввійшла у тариф. І було так навіть за часів розвиненого колгоспобудування. Зважаючи на 8-річний міжповірочний інтервал для такого лічильника, починаючи з 1974 року його мали вже 6 разів замінити.

Крім того, відповідно до законодавства у сфері метрології, у разі, якщо строк повірки приладу обліку прострочений з вини енергопостачальної компанії — в нашому випадку —  “ДТЕК Донецькі електромережі” — порушення у роботі лічильника, чи пломб на ньому, трактуються як не з вини споживача і ніякі додаткові нарахування вартості електроенергії внаслідок порушення, до такого лічильника не застосовуються.

Думаєте, працівникам  “ДТЕК Донецькі електромережі” про це не було відомо?) Не думайте, бо, звісно, було.

Втім, комісія Оператора системи розподілу (так зараз називаються у законодавчих і нормативних документах всі обленерго) нарахувала громадянці за фактом складання акту про порушення Кодексу систем розподілу понад 18 тисяч гривень. “Нє, ну а шо — підвалила спадщина — сплати енергооброк” — мабуть саме цим і керувалися особи, що складали акт про порушення і особи, що засідали у комісії з його розгляду.

Це ж якими треба бути в душі ліцедіями, щоб дивитися в очі людині і, як то кажуть, “на голубом глазу”, виписувати рахунок на оплату 18к, завідомо знаючи, що ти її ошукуєш…

 І наче ж компанія багата (найбагатша у галузі) але ж не гребують нічим, як виявляється… Мабуть мнять себе акулами, а споживачів навіть не мальками, а планктоном, яким вони закусюють.

Втім, пані знайшла в інтернеті цей сайт, наші спеціалісти підготували все. Ну а далі Регулятор зробив запит Оператору  системи розподілу, у когось з детеківців ввімкнулась логіка чи інстинкт самозбереження (бо Регулятор штрафує, бюджет сам себе не наповнить) і надав відповідь, що прийняв рішення скасувати нарахування.

Питання, навіщо було взагалі нараховувати, риторичне, відповіді не потребує, бо кожен, хто це прочитав, і так все зрозумів.

Регулятор у своїй відповіді споживачці ще на дві сторінки розписав у чому полягає порушення з її боку, бо своєчасно не уклала договір з ОСР (Оператор системи розподілу), але те порушення не конвертується у грошові знаки, на відміну від зазначеного у акті про порушення.

Отака от історія, шановні читачі. Звертайтеся, адже ми знаємо, можемо і робимо все, щоб врегулювати спір у досудовій площині, не випускаючи споживача у суд, бо впевнені, що захист має відбутися до рішення суду, а не в суді, який є дуже дорогим задоволенням з точки зору не тільки коштів, а й нервів та часу.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*