Перейти к содержимому

Кому війна, а кому мати рідна, або як менеджер ДТЕК заробляє на жителях звільнених територій, надавши вимоги про збільшення потужності

До нас зі своїми митарствами з ДТЕК Донецькобленерго звернулася мешканка селища Первомайське, що поряд зі славнозвісним Донецьким аеропортом.
Суть звернення полягає у неправомірних вимогах Авдієвського РЕМ, а саме:
У будинку заявниці, який вона отримала у спадок від своїх батьків в 2008 році, ще у 90-х роках було встановлено 3-фазний облік для потреб електроопалення та трифазного електрообладнання (подрібнювачі зерна та соковитих кормів).

При переоформленні договору на своє ім’я, представники РЕМ замінили лічильник та АВ (автоматичні вимикачі) у кількості 3 шт. номіналом 25А, а у договорі, на підставі наданої проектної документації, зазначили потужність на рівні 5 кВт.

12 років у представників Авдієвського РЕМ не було нарікань щодо обліку споживача, тим паче наша заявниця з числа законослухняних громадян, у яких на першому місці серед витрат у сімейному бюджеті це стаття комунальних платежів, найбільша з яких – електроенергія.
І от під час чергової технічної перевірки лічильника у березні 2021 року енергетики розродилися вимогою, в якій зобов’язали свою споживачку замінити АВ з 25А на 6А, мотивуючи її НОВИМИ ВИМОГАМИ ДО ПРИВАТНИХ ДОМОВОЛОДІНЬ.

А у разі, якщо їй не вистачає договірної потужності, зменшеної внаслідок заміни на менший номінал АВ, вона може вирішити питання збільшення потужності шляхом покупки у ДТЕК будь-якої кількості кіловат за 1350 грн/кВт. Представники РЕМу, правда, запропонували споживачці надати їм технічні умови приєднання до мереж у якості доказу існуючої потужності у 5 кВт. Але знайти цей документ заявниця не змогла, пояснюючи це тим, що у 2014 під час обстрілів спішно покидали будинок, рік поневірялися по орендованим квартирам, а коли повернулися, то в будинку багато чого не знайшли.

15 березня 2021 року заявниця поїхала до Авдіївського РЕМ з наданою вимогою та існуючим договором, але у зв’язку з карантином її не прийняли, а оператор по телефону, як механічна лялька, лише повторювала мантру, що у разі необхідності збільшення потужності, вона може придбати у них додаткові кіловати. Жінка запитує у нас, що це за нові вимоги до приватних домоволодінь?

Так от, шановні наші читачі, ніяких нових вимог щодо зменшення існуючої договірної потужності у приватних домоволодіннях Регулятор (НКРЕКП) та Міненерго на сьогодні ще не придумали.
Видані ТУ втрачають свою силу із укладенням договору, оскільки вважаються виконаними, і не можуть у подальшому вимагатися представниками ОСР (обленерго). Також, якщо сторони про щось домовилися на момент укладення договору, то зміна його умов в односторонньому порядку не допускається.

Галузь енергетики наразі реформується, припинив дію Закон України «Про електроенергетику» і затверджена на відповідність йому низка вторинного законодавства з її Правилами користування електричною енергією, Правилами приєднання до мереж, Методикою визначення обсягу та вартості електроенергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами ПКЕЕ тощо.

Наразі діє закон «Про ринок електричної енергії» і для його забезпечення введено в дію Правила роздрібного ринку електричної енергії, Кодекси систем розподілу та комерційного обліку та ще низку нормативних актів. Але тут хочеться нагадати про конституційний принцип незворотності дії закону у часі. Юристи кажуть, що закон зворотної сили не має. Закріплення цього принципу на конституційному рівні є гарантією стабільності суспільних відносин та породжує у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього закону чи іншого нормативно-правового акту.

Але, вочевидь, із поняттям права у Авдієвському РЕМ не лади. Недобросовісні енергетики, користуючись необізнаністю своїх споживачів та війною, киваючи на реформи у галузі вирішили «наваритися» на цьому. І мова тут саме про окремих відщепенців, які заякорилися у потужній енергетичній імперії, що посідає третє місце серед найбільших компаній України і корпоративні традиції її менеджменту.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*