Перейти к содержимому

ПРОВЕДЕННЯ КОМІСІЇ З РОЗГЛЯДУ АКТА ПРО ПОРУШЕННЯ ПРРЕЕ

  1. Комісія ОСР буде досліджувати, чи дійсний Акт, Правила передбачають, що у разі відмови від підпису треба або свідків або зафіксувати на відео відмову споживача. Вимагайте переглянути відео з відмовою, може так статися що відео не зберегли, тоді Акт ПРРЕЕ визнається недійсним.

Норми права, якщо будуть заперечувати – посилайтесь на пункт 8.2.5. ПРРЕЕ:

«У разі відмови споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об’єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписати акт про порушення в ньому робиться запис про відмову. У цьому разі акт про порушення вважається дійсним, якщо його підписали більше одного уповноваженого представника оператора системи та незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувача або управителя будинку, виборна особа будинкового, вуличного, квартального чи іншого органу самоорганізації населення або представник органу місцевого самоврядування, інший споживач тощо) за умови посвідчення цієї особи або більше одного уповноваженого представника оператора системи, а відмова споживача (представника споживача або іншої особи, яка допустила представників оператора системи на об’єкт (територію) споживача для проведення перевірки) підписувати акт про порушення підтверджується відеозйомкою

Без дослідження відеозйомки з відмовою підписати Акт про порушення ПРРЕЕ не можуть проводити комісію.

Якщо проведуть, пишіть в протоколі засідання комісії «акт не дійсний відповідно положень п.8.2.5. ПРРЕЕ».

  • Комісія проводиться у складі не менш ніж трьох уповноважених осіб енергокомпанії, ведеться журнал та визначаються питання до споживача.

2. Мають встановити причетність споживача до порушення, та лише у разі причетності розглядають Акт про порушення ПРРЕЕ, нараховують санкції.

Норми права стосовно проведення комісії – пункт 8.2.6. ПРРЕЕ

«Комісія з розгляду актів про порушення створюється оператором системи і має складатися не менше ніж з 3 уповноважених представників оператора системи.

Споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів про порушення.

Оператор системи повинен вести журнал реєстрації засідань комісії з розгляду актів про порушення, в якому зазначаються дата проведення засідання; номер протоколу; склад комісії; склад запрошених на засідання комісії (представники Регулятора, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду (контролю) в галузі електроенергетики, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів); відмітка про присутність або відсутність споживача; перелік питань, які розглядалися на засіданні комісії; час розгляду кожного з питань, зміст окремої думки учасників комісії (у разі її наявності) та стислий зміст рішення.»

  • якщо є відеозапис де зафіксовано як споживач відмовляється від підпису Акта про порушення ПРРЕЕ, мають пред’явити вилучений пристрій та запитати чи згодні з тим що пристрій впливає на роботу лічильника.

Експертиза платна, якщо Акт про порушення ПРРЕЕ був складений відповідно всіх вимог Правил та якщо експертиза доводить факт зупинки лічильника то будуть рахунок про сплату за проведення експертизи додавати до рахунку по Акту ПРРЕЕ. Якщо від дати складання Акта про порушення ПРРЕЕ за кілька днів, тижнів був контрольний огляд а споживач дійсно використовував пристрій для впливу на роботу лічильника то доцільно не проводити експертизу а сплатити нарахування по Акту ПРРЕЕ, які у деяких випадках дорівнюють чи навіть менші за вартість експертизи.

Маєте знати, коли до складання Акта ПРРЕЕ був проведений контрольний огляд, саме з дати контрольного огляду мають рахувати за умов якщо споживач погодився з порушенням ПРРЕЕ та прийняти рішення чи направляти на експертизу.

3. Вимагайте надати запакований пристрій щоб перевірити упаковку та пломбування пакету, пломби вказані в Акті про порушення ПРРЕЕ.

Норми права стосовно направлення на експертизу – пункт 8.4.4. ПРРЕЕ:

«8.4.4. Факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факт втручання споживача в роботу засобів вимірювальної техніки, крім випадків спрацювання індикаторів (фіксації індикаторами впливу фізичних полів), має бути підтверджений експертизою, проведеною спеціалізованою організацією (підприємством), яка має право на її проведення відповідно до законодавства (далі — експертиза). До отримання оператором системи результатів експертизи положення цієї глави не застосовуються для визначення обсягу та вартості необлікованої електричної енергії, за винятком випадків, передбачених цим пунктом.

Для забезпечення проведення експертизи

оператор системи має зняти, упакувати, опломбувати та направити на експертизу пломби та/або засоби вимірювальної техніки, а також інші технічні засоби, якими здійснювалося втручання в роботу засобів вимірювальної техніки (за наявності). Якщо оператором системи до моменту передачі засобів вимірювальної техніки, індикаторів та/або пломб на експертизу пошкоджено упаковку та/або пломби, встановлені на ній, положення цієї глави не застосовуються.

Якщо оператор системи не є власником засобів вимірювальної техніки, оператор системи має право за заявою власника засобів вимірювальної техніки надати йому належним чином упаковані та опломбовані засоби вимірювальної техніки та інші технічні засоби, якими здійснювалося втручання в роботу засобів вимірювальної техніки (за наявності), для направлення їх на експертизу (за умови, що оператором системи не було направлено засоби вимірювальної техніки на експертизу до моменту отримання ним заяви власника засобів вимірювальної техніки). У цьому разі оператор системи в довільній формі складає акт про передачу засобів вимірювальної техніки їх власнику для направлення на експертизу, у якому зазначаються відомості про передані засоби, цілісність упаковки та пломб, установлених на ній, перелік питань від оператора системи для дослідження на експертизі та кінцевий термін надання оператору системи документів, що підтверджують передачу засобів вимірювальної техніки на експертизу.

Цей акт підписується представником оператора системи та споживачем/власником засобів вимірювальної техніки. Власник засобів вимірювальної техніки або споживач має протягом 30 календарних днів з дня отримання засобів вимірювальної техніки надати оператору системи документи, що підтверджують передачу цих засобів на експертизу. Якщо власником засобів вимірювальної техніки до моменту передачі засобів вимірювальної техніки на експертизу пошкоджено упаковку та/або пломби, встановлені на ній, обсяг та вартість необлікованої електричної енергії визначається оператором системи відповідно до положень цієї глави незалежно від результатів експертизи.

Споживач може визнати факт пошкодження пломб та/або індикаторів, та/або засобів вимірювальної техніки, факту втручання в роботу засобів вимірювальної техніки, про що окремо зазначається в акті про порушення, письмової відмови споживача від проведення експертизи або ненадання власником засобів вимірювальної техніки чи споживачем оператору системи документів, що підтверджують передачу засобів вимірювальної техніки на експертизу (з винесенням, у тому числі, питань від оператора системи) протягом встановленого цим пунктом строку (якщо оператором системи були передані засоби вимірювальної техніки їх власнику для направлення на експертизу), обсяг та вартість необлікованої електричної енергії визначається оператором системи відповідно до положень цієї глави без проведення відповідної експертизи.

У разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 2-4 пункту 8.4.2 цієї глави (у частині відсутності засобів вимірювальної техніки, пломб, індикаторів та фіксації впливу фізичних полів індикатором), обсяг та вартість необлікованої електричної енергії визначається оператором системи відповідно до положень цієї глави без проведення відповідної експертизи.

Споживач може бути не згоден з фактом впливу на лічильник електричної енергії фізичними полями, зафіксованим індикатором, який схемотехнічно вмонтований у лічильник, споживач має право (з метою встановлення причин спрацювання індикатора) направити лічильник на експертизу (обстеження) до його виробника або іншої організації (підприємства), яка має право на її проведення згідно із законодавством.

Якщо власником лічильника є оператор системи, споживач має право протягом 50 календарних днів з дня виявлення представниками оператора системи факту спрацювання індикатора, який схемотехнічно вмонтований у лічильник, звернутися до оператора системи із заявою про направлення лічильника на експертизу (обстеження). Оператор системи має протягом 7 робочих днів від дня отримання заяви споживача направити лічильник на експертизу (обстеження). Якщо за результатами експертизи (обстеження) підтверджено спрацювання індикатора через вплив на лічильник фізичних полів, споживач відшкодовує оператору системи витрати на проведення експертизи (обстеження) лічильника.

За результатами експертизи (обстеження) встановлено, що індикатор, який схемотехнічно вмонтований у лічильник, спрацював не через вплив на лічильник фізичних полів, а з інших причин, здійснені згідно з вимогами цієї глави нарахування у зв’язку зі спрацюванням індикатора підлягають скасуванню. У цьому разі витрати споживача на проведення експертизи (обстеження) лічильника відшкодовуються власником лічильника.»    

Всі питання стосовно правомірності складання актів про порушення ПРРЕЕ та їх розрахунків, проведення комісії та експертиз можуть отримати правовий супровід наших спеціалістів, звертайтесь до нас.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*