Перейти к содержимому

Штраф обленерго 350 тис скасовано

Херсонщина, літо 2019, фермерське господарство, яке має власну трансформаторну підстанцію. Енергетик господарства помічає, що трос на пломбі, яка закриває доступ у відсік силового трансформатору , заіржавів і перетерся об гайки, у які він був затягнений, а пломба зсунулася з нього і впала на землю. Як людина обізнана і відповідальна він, належним чином (письмово) повідомляє місцевий підрозділ обленерго (РЕС) про необхідність перепломбування і додає декілька фото до заяви.

Наступного дня приїхали ресівці і не зважаючи на заперечення енергетика не піддавати впливу трос, ножем зішкрібли іржу на ньому та запакували пломбу і трос у пакет, який забрали із собою.

На третій день приїхала бригада інспекторів обленерго і у силовому відсіку зазначила про «характерні сліди втручання». Енергетик не погодився з цим, оскільки ніяких слідів втручання видно не було. Однак акт про крадіжку електроенергії  за «самовільне підключення» обленергівці таки склали, нарахувавши у подальшому за ним 350 тисяч гривень за період у пів року.

Тобто, у діючій на той час (2019 рік) Методиці по розрахунку актів про порушення було прямо зазначено, що у разі своєчасного (до виявлення порушення представниками енергопостачальника) письмового повідомлення споживачем енергопостачальника про виявлені ним пошкодження приладів (систем) обліку, пошкодження або зрив пломб та за відсутності явних ознак втручання в роботу приладів (систем) обліку Методика не застосовується.

Согодні, у 2020 році, положення Методики додані до восьмого розділу ПРРЕЕ та також діють формули для нарахування «штрафів» обленерго за крадіжку електроенергії відповідно слкдених актів про порушення ПРРЕЕ.

Варто також зазначити, що у акті про порушення ПРРЕЕ не були конкретизовані «інші дії» та «явні ознаки». Експертиза пломби також не проводилася. Експертиза інших слідів втручання з метою крадіжки електроенергії також не проводилась.  

На цьому етапі фермер знайшов наш сайт і звернувся за допомогою.

В порядку досудового врегулювання спору нам вдалося запевнити обленерго, що  у розрахунку  за актом  неправильно застосовані години роботи підприємства, зокрема 24 замість 8, а також безпідставно застосовано коефіцієнт одночасності використання струмоприймачів на рівні 0,75, тоді як мав бути застосований коефіцієнт 0,5. Таким чином вдалося зменшити розрахунок з 350 тис грн до 66 тис грн. Однак з рештою зауважень обленерго не погодилося, а саме, що  технічно, з точки зору основ електротехніки, неможливо підключитися до ВРУ 0,4 кВ, оскільки йому передує ВРУ 10 кВ, і відключати ТП треба роз’єднувачем 10 кВ.  Однак від цієї ТП, за договором про спільне використання технологічних електричних мереж, живиться два 40-квартирних житлових будинка і при відключенні роз’єднувача 10 кВ будинки автоматично знеструмилися б, чого не було зафіксовано від мешканців 80 — ти квартир.  Також обленерго не погодилося зі зменшенням періоду розрахунку, залишивши його на рівні 6 місяців.

Під час звернення обленерго до суду з позовом про стягнення нарахувань за актом про порушення ПРРЕЕ, «штрафу» обленерго, ми підготували та провели електротехнічну експертизу силами фахівців Інституту судових експертиз, яка не виявила «ознак втручання», та результати якої суд взяв до уваги, скасувавши нарахування за актом у повному обсязі. Отак спроба «кувати іржаве залізо» обернулася для обленерго повним фіаско у цій історії. Ну а нам не вперше врівноважувати надмірний потенціал поважності робітників обленерго і скасовувати висмоктані із пальця «штрафи за крадіжку електроенергії і самовільне підключення». Втім, це їх брудний бізнес. Працівники РЕМ нараховують за нібито крадіжку електроенергії свої «штрафи» обленерго по актах про порушення ПРРЕЕ, діяли незважаючи на закон та логіку.  

На територію господарства, ігноруючи сигнальні знаки працівника охорони, самовільно вривається машина обленерго і їде до підстанції. Поки під’їхав власник, після повідомлення охоронника про незаконне проникнення, перевіряючі близько години самі знаходилися біля ТП.

На сторінках сайту ми інколи ділимося з нашими читачами випадками із практики, які, на нашу думку, виходять за рамки суспільної моралі з боку представників обленерго під час проведення ними перевірок електроустановок споживачів, та від яких відверто тхне цинізмом, непрофесіоналізмом і шулерством під час складання та розгляду актів про порушення ПРРЕЕ, «штраф» обленерго РЕМ, коли працівники РЕМ необґрунтовано вважать, що відбувалась крадіжка електроенергії.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*